עיסוי פרינאום
עיסוי פרינאום (או בעברית חיץ הנקבים) היא פעולה המומלצת לנשים בהריון, לקראת סוף השליש השלישי להריון. עיסוי זה נועד למנוע ככל האפשר חתכים וקרעים (כולל חתך חיץ) ולהגמשת האזור. במאמר זה נסביר על חשיבותו של העיסוי וכיצד לבצע אותו בצורה נכונה.
מה זה פרינאום ומה קורה לאזור זה במהל הלידה?
פרינאום הוא החלק הנמצא בין פי הטבעת לפתח הנרתיק נקרא בעברית חיץ הנקבים. למה נקבים? כי בו נמצאים פתחי מערכת העיכול – פי הטבעת, פתחי מערכת השתן – פתח השופכה ופתחי מערכת המין – פתח הנרתיק ממנו יוולד התינוק. האזור מורכב מעור ושרירים ומחובר לרצפת האגן.
למעשה כל אזור הנקבים הוא מעין שריר בצורת 8 כשמקום ההצטלבות הוא הפרינאום.
במהלך הלידה עם ההגעה לפתיחה מלאה וירידת ראש העובר באגן תוכלי להתחיל לחוש לחץ כלפי פי הטבעת. זו תחושה מבלבלת שעשויה לגרום לך לחשוב שאת עומדת ללכת לשרותים אולם זו למעשה תחושה הנובעת מכך שהדרך בה עובר העובר מהרחם לאויר העולם מקבילה למערכת העיכול ולפי הטבעת.
כשהעובר יעבור את הספינות(החלק הצר באגן) הלחץ ילך ויתגבר.
את התקדמות ראש העובר באגן ואת פתיחת צוואר הרחם לא ניתן לראות מבחוץ, גם כשראש העובר ממש קרוב לפתח. מרבית התהליך פנימי ונסתדר מהעין. כשהפתיחה תגיע ל 10 ס"מ והראש ירד באגן נוכל לראות את ראש העובר רק אם נביט אל תוך הנרתיק.
כשהראש יתקדם לשלב ההכתרה, השלב בו פתח הנרתיק מקיף את ראש העובר הוא ירחיב את הפרינאום. התהליך קורה בהדרגה כדי למתוח את הרקמות. בזמן צירי הלחץ ומתיחת הפרינאום תוכלי לחוש שהאזור שורף, הגוף מייצר חומרי סיכה מיוחדים כדי לתמוך בתהליך ולהגמיש את הרקמות.
לעיתים הרקמה לא גמישה או שראש העובר גדול או סיבות אחרות והמיילדת תחליט על ביצוע חתך חיץ - אפיזיוטומיה, כדי להמנע מקרע ספונטני מורכב יותר.
אפשר לשפר את גמישות הרקמה בפרינאום באמצעות עיסוי, וכך להפחית את שכיחות הקרעים ואת הצורך בביצוע אפיזיוטומיה.
עיסוי פרינאום הוא אחת הדרכים להגמיש את הרקמה מבעוד מועד כדי להמנע מהצורך בחתך יזום. לפי ההמלצות נדרש עיסוי יומי של חמש עד עשר דקות בשמן מתאים כדי לשמור על גמישות הרקמה.
איך עיסוי פרינאום יכול לעזור?
עיסוי פרינאום הוא אחת הדרכים להגמיש את הרקמה מבעוד מועד כדי להמנע מהצורך בחתך יזום.
את העיסוי כדאי להתחיל בשבוע 35. עיסוי עצמי או בעזרת בן/בת הזוג.
איך לבצע את העיסוי בפועל?
את העיסוי כדאי להתחיל בשבוע 36 עיסוי עצמי או בעזרת בן/בת הזוג.
חשוב להרפות את שרירי האגן, באופן טבעי הכנסת אצבע לנרתיק תגרום לנו להתכווץ, חשוב לנשום להרפות ולהתקדם לאט.
תנועת העיסוי צריכה להיות מצד לצד ומתיחה קלה כלפי פי הטבעת.
יש נשים שיחוו את העיסוי כמשהו מטריד/מציק/לא נח ויש שלהפך. רקמות הגוף שלנו ובמיוחד הנרתיק אוצר בתוכו זכרונות עיסוי הרקמה גורם לחוויות שנרשמו בגוף להשתחרר לפעמים החוויה תהיה לא נעימה.
ככלל העיסוי צריך להעשות ברגישות והקשבה יותר מכרגיל כדי שתושג התוצאה המתאימה.
שמן מומלץ לעיסוי פרינאום
השמן שלנו נקרא Perri Oil. הוא מכיל בסיס של שמן זרעי ענבים, קלנדולה ושמן נר הלילה, בתוספת שמן אתרי לבנדר, וסקולאן צמחי. הפורמולה שלנו אינה מכילה שמן נבט חיטה או שמן שקדים. קראי עוד על שמן לעיסוי פרינאום.
מה יקרה אם לא אבצע עיסוי פרינאום?
על אף חשיבותו של עיסוי הפרינאום חשוב לזכור כי העיסוי אינו חובה.
אם לא נעים לך, אם זה כואב או מציק ואת לא מצליחה להתגבר על התחושות הלא חיוביות, לא קרה אסון. את תלדי.
יש נשים שלא מעסות את הפרינאום ויולדות ללא תפרים ולהפך. לעיסוי יש חשיבות אבל גם לתנאי הלידה, לרקמות הגוף של היולדת, למבנה הנרתיק ועוד. רק כשהלידה ממש ממש קרובה ניתן יהיה לדעת אם יהיה צורך בחתך יזום או לא.
גם בחדר לידה במהלך צירי הלחץ המיילדת מעסה את הפרינאום באמצעות שמן שקדים כדי לסייע במתיחת הרקמה והגמשתה.
במהלך הלידה ניתן להשתמש גם ברטיות של מים חמים המסייעות לריכוך והרפיה של השרירים.
חשוב לבדוק לפני הנחת הרטיות את חום המים בחלק אחר של הגוף לפני הנחתן כדי לא לגרום לכוויה באזור רגיש זה. נשים רבות יחושו הקלה נוכח המים והחום וימנעו מלכווץ את שרירי רצפת האגן בעת יציאת התינוק.
**המידע אינו מידע רפואי ויש להתייעץ עם רופא במידת הצורך**