בניית טקס שינה - איך לעזור לתינוק לישון טוב יותר
הסתגלות התינוק לעולם שמחוץ לרחם
תינוק יוצא לעולם לאחר כ- 40 שבועות בהם שהה ברחם אמו. סביבה חמה, מוגנת, ולרוב בתנועה. עשרים וארבע שעות ביממה הושמעו לו קלות מונוטוניים של דפיקות לב. מרגע הלידה, הוא נדרש להסתגל לסביבה שונה לחלוטין מזו, ובהחלט הרבה פחות רגועה.
לאורך כל ההיריון, התנאים הסביבתיים היו די דומים במהלך היממה ברחם, ואלו אפשרו לו להירדם ולישון על פי צרכיו, ללא כל קושי. כעת התינוק מחוץ לרחם. ועליו ללמוד לישון בתנאים שונים לחלוטים מאלו שהכיר.
בנוסף נדרש התינוק להסתגל להאכלה דרך מערכת העיכול, מה שמייצר לעיתים קרובות אי נוחות נוספת.
בקיצור, לתינוק שלנו יש בהחלט עבודה קשה בששת החודשים הראשונים לחייו, אז בואו נראה איך אנחנו יכולים לעזור לו בתחום השינה.
ששת הכללים לשינה טובה של תינוק:
- תזמון השינה
לכל תינוק, על פי גילו ואופיו, ישנו "תזמון אופטימלי לשינה" זהו המועד שבו גוף התינוק מוכן לשינה ובו הוא יירדם בקלות ויישן שינה רגועה יותר.
תינוקות עד גיל שלושה חודשים זקוקים לשינה, במהלך היום, לכל היותר לאחר שעתיים ערות. תינוקות בני 3-6 חודשים יזדקקו לשנת בוקר לאחר כשעה וחצי מהתעוררות הבוקר ויתחילו את שנת הלילה כשעה וחצי מהתעוררות תנומת אחר הצהריים. במהלך היום יזדקקו לשינה כל 2.5 שעות. (על פי טבלאות השינה של "הורים באור טבעי"). - מציאת תזמון השינה של תינוק
תינוקות שונים זה מזה, וכן תזמון המדויק של כל אחד לשינה. בנוסף לתזמונים הנ"ל, נלמד לזהות סימני עייפות אצל התינוק כמו הסטת מבט, קיטור, בכי, שפשוף עיניים, הקשתת גב. כשאלו יופיעו, נדאג להשכיב את התינוק לשינה.
תינוק שמפספס חלון ההזדמנויות שלו לשינה, עשוי התקשות להרדם ולישון שינה לא רצופה. - הגודל לא קובע אבל הכמות כן
בניגוד לחשיבה ההגיונית, תינוק שיישן שינה מספקת וטובה במהלך היום, יירדם ביתר קלות לשנת הלילה ויישן שינה טובה וממושכת יותר. - חיבוק אוהב
לא מעט תינוקות רכים יעדיפו לישון בתחושה שהם עטופים ומוגנים. נוכל לתת להם תחושה זו על ידי חיבוק בידיים, נשיאה במנשא בד, עיטוף בשמיכת עיטוף או יצירת "קן" במיטה על ידי גלגול מגבת והכנסתה מתחת לסדין על מנת להקטין את המרחב שבמיטה. - הגמישות גם חשובה
כאמור, הרבה תינוקות רכים יעדיפו להירדם בחיבוק של הורה או במנשא. אחרים יעדיפו דווקא את מיטתם. כך או כך, כדאי ליצור מגוון מצבים בהם התינוק שלכם נרדם. זאת כדי למנוע קיבוע לתנאים בלעדיים וספציפים שרק בהם הוא מסוגל להירדם. מה זה אומר? אם התינוק שלכם נרדם רק על הידיים, נסו פעם ביום, להשכיב אותו לישון במיטה שלו, ניתן כמובן לסייע לו בליטוף והשמעת קול מונוטוני. לעומת זאת, אם התינוק שלכם נרדם אך ורק במיטה שלו, נסו להשכיב אותו מדי פעם בעגלה או בידיים, על מנת שתהיו חופשיים לצאת מהשגרה מדי פעם מבלי לחשוש שהוא לא יצליח להירדם רק מפני שאינו במיטתו. - הכי חשוב - טקס שינה נכון ויעיל. נרחיב על כך בהמשך המאמר.
Sleep Treats ערכת הקלה לשינה >>
טקס שינה לתינוקות וילדים: מפתח לשינה רגועה ואיכותית
שינה איכותית היא מרכיב חיוני בהתפתחותם ובריאותם של ילדים. כדי לסייע לילדים להירגע לפני השינה וליצור דפוסי שינה בריאים, מומלץ לאמץ טקס שינה עקבי. טקס שינה הוא סדרת פעולות קבועות שנעשות בכל ערב, ומטרתו להעניק לילד תחושת ביטחון, רוגע והכנה לקראת השינה.
החשיבות של טקס שינה
שינה טובה משפיעה על יכולת הריכוז, מצב הרוח, המערכת החיסונית וההתפתחות הקוגניטיבית של הילדים. יצירת טקס שינה עקבי מסייעת לגוף ולנפש של הילד להתכונן לשינה, תוך שיפור איכות השינה והפחתת הקשיים בהירדמות. מעבר לכך, זהו זמן מיוחד שבו הורים וילדים יכולים להתחבר ולהעמיק את ה"בונדינג" ביניהם.
איך לבנות טקס שינה מוצלח?
בניית טקס שינה נכון כוללת מספר עקרונות מרכזיים:
1. קביעת זמן שינה קבוע: שמירה על שעות שינה עקביות עוזרת לגוף לפתח שעון ביולוגי מסודר. מומלץ לקבוע שעת שינה שמתאימה לגיל הילד (ושגם אתם תוכלו לעמוד בה ללא לחץ) ולוודא שהיא מאפשרת כמות שינה מספקת בהתאם להמלצות הגיל.
2. פעולות מרגיעות: כדאי להכניס לטקס פעולות שמשרות רוגע, כמו אמבטיה חמה, פיזור שמן מרגיע כמו קלמול, לבנדר, ברגמוט באמצעות דיפיוזר או מבער, האזנה למוזיקה שקטה או קריאת סיפור. פעולות אלו עוזרות לילד לעבור ממצב של פעילות לערנות נמוכה יותר. אצלנו בבית, בשעת תחילת הטקס, גם אם לא הצלחנו תמיד שיהיה בדיוק באותה שעה, היינו מטפטפים כמה טיפות של שמן קלמול במבער, וזה היה הסימן של המעבר להתארגנות לקראת שינה.
3. הימנעות ממסכים: חשוב להימנע מצפייה בטלוויזיה או שימוש בטאבלטים וסמארטפונים כשעה לפני השינה. האור הכחול שמפיקים המסכים פוגע בהפרשת ההורמון מלטונין, האחראי על תחושת העייפות.
4. שימוש בתאורה נעימה: במהלך הטקס, כדאי להשתמש בתאורה רכה וחמה, שתורמת לאווירה רגועה ומזמינה לשינה.
5. סיום בפעולה קבועה: רצוי לסיים את הטקס בפעולה אהובה וקבועה, כמו נשיקת לילה טוב או אמירת משפט מרגיע. אני תמיד הייתי אומרת: לילה טוב, חלומות פז, אוהבת אותך עד השמים וחזרה (: פעולה זו מסמלת לילד שהגיע הזמן לישון.
התאמת הטקס לגיל הילד
טקס שינה צריך להיות מותאם לגילו של הילד:
- תינוקות: התמקדות באמבטיה, האכלה וסיפור או שיר מרגיע.
- פעוטות: קריאת סיפור, שיחה קצרה על אירועי היום וחיבוק חם.
- ילדים בגיל בית הספר: שיחה על ארועי היום, תוכניות ליום הבא, האזנה למוזיקה שקטה וקריאת ספר מתאים לגילם.
יצירת אווירת שינה רגועה
מעבר לטקס עצמו, סביבת השינה משפיעה רבות על איכות השינה. מומלץ לוודא שהמיטה נוחה, שחדר השינה שקט וחשוך ושיש בו טמפרטורה נעימה. אפשר להיעזר בשמנים להרגעה דוגמת סליפי או לרסס על המצעים את הpillow spray. אם הילד חושש מהחושך, ניתן להשתמש בתאורת לילה חלשה.
לסיכום
טקס שינה עקבי הוא כלי משמעותי להבטחת שינה איכותית לילדים. הוא מעניק להם תחושת ביטחון, מסייע בהרגעה ומשפר את המעבר מערנות לשינה. עם זאת, חשוב לי לציין שכל ריטואל קבוע שאתם בוחרים לאמץ, צריך להיעשות מתוך מחשבה שהוא מתאים לכם, שאתם יכולים לעמוד בו מבלי שהדבר יכניס מתח ולחץ סביב קיומו. נסו לבחור מבין ההמלצות פעולות שמתאימות לתא המשפחתי שלכם ושאתם סבורים שתוכלו לקיימן מבלי לאבד את החוויה והמטרה הגדולה בדרך. בהצלחה וללילות, נעימים, רגועים וארוכים (:
אודיל רוזנפלד B.Sc, היא יועצת שינה, מנחת הורים בגישת אדלר ותומכת לאחר לידה
https://www.odile.co.il/, This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., 054-2455815
**המידע אינו מידע רפואי ויש להתייעץ עם רופא במידת הצורך**