מרגישה שאין לך מספיק חלב? הגברת חלב אם בדרכים טבעיות
"אין דבר כזה שאין לך מספיק חלב" – אמרו כנראה מי שמעולם לא חוו את התחושה הזו בעצמן.
הבייבי שלך יונק שוב ושוב, מביע חוסר שקט, את מנסה לשאוב אבל בסיום השאיבה בבקבוק יש רק כמה טיפות, ואולי זאת תחושת הבטן שלך, שאומרת לך שמשהו לא עד הסוף בסדר. ההנקה שנראתה לך טבעית וברורה, פתאום הופכת לשאלה גדולה והנה צפות להן תחושות של בלבול, תסכול, אשמה ואולי גם עצב.
חשוב לי להגיד לך כבר עכשיו:
לא כל תחושת מיעוט חלב אם מעידה על בעיה אמיתית בייצור, וגם אם זה המצב, במרבית המקרים אפשר לשפר, ליעל ולהעלות את כמות החלב!
אבל לפני הכל,
בואי נבין מהי התנהגות שכיחה של תינוקות ומה נחשב נורמלי?
- הבייבי שלך יונק 10–12 פעמים ביום, לפעמים גם יותר.
- הוא רגוע רק כשהוא על הגוף שלך, ומתעורר אם את מנסה להניח אותו.
- הוא מבקש לינוק שוב ושוב בלילה.
- יש שעות ביום בהן הוא נראה חסר שקט, גם אחרי הנקה.
- אם תתני בקבוק, הוא יגמע אותו בשקיקה.
- כשאת מנסה לשאוב, כמעט ולא יוצא חלב.
כל אלה יכולים להלחיץ, אבל הם לאו דווקא מעידים על מיעוט חלב. למעשה, הרבה תינוקות יונקים מתנהגים בדיוק כך בתחילת החיים או ב"טרימסטר הרביעי" וזו פשוט הדרך שלהם להסתגל לחיים שמחוץ לרחם.
אבל אם התחושות האלה לא מרפות ואם משהו מרגיש לך לא תקין – כדאי לפנות ליועצת הנקה. לפעמים יש מצבים בהם באמת התרחשה ירידה בייצור החלב, ולפעמים פשוט צריך מישהי שתזכיר לך שהכל בסדר, שאת עושה עבודה נהדרת.
מה בכל זאת יכול להשפיע על ייצור חלב אם?
- האופן שהבייבי שלך יונק: אם לתחושתך הבייבי שלך לא יונק באופן יעיל, אולי את גם חווה כאבים סדקים או פצעים במהלך ההנקה, סביר שההנקה לא מיטבית ולכן כדאי לשפר ולדייק כדי להימנע מהשפעה שלילית על ביסוס החלב.
- המליצו לך להניק "כל 3 שעות" או ניסו לשכנע אותך לרווח אפילו יותר בלילה? ההמלצות האלה לא מתאימות לאמהות מניקות. השדיים מגיבים לביקוש. ככל שיש יותר יניקות (או לחלופין שאיבות), הגוף מקבל איתות לייצר יותר חלב. הנקה לפי לוח זמנים נוקשה, יכולה להשפיע לרעה על אספקת החלב.
- איבדת כמות דם גדולה במהלך הלידה? יכולה להיות לכך השפעה על אספקת החלב שלך. לרוב ההשפעה זמנית, ולעיתים נדירות נדרש ליווי מקצועי ממוקד כדי לשקם את הייצור.
- גם שארית שליה שנותרה ברחם יכולה לגרום להפחתה זמנית בייצור החלב: קורה לא פעם שנותרת שארית שליה ברחם שלא זוהתה בסיום הלידה. במצב כזה, כמויות החלב עשויות שלא לעלות כי הגוף מפריש עדיין הורמוני הריון. אם את חווה דימומים שלא פוסקים, התכווצויות רחמיות או דווקא מצב הפוך בו כמעט ולא היה דימום אחרי לידה, רצוי לפנות לבדיקה גניקולוגית.
- גודש או בצקת שלא מטופלת כראוי עשוייה להפחית כמות של חלב: בניגוד למיתוס הרווח, לא נכון ולא רצוי להימנע משאיבה או סחיטת חלב במצב כזה. להפך! חוסר פינוי יוצר לחץ פנימי על בלוטות החלב ועלול לפגוע בייצור החלב.
- גלולות למניעת הריון עשויות להפחית ייצור חלב: גם גלולות שמתאימות להנקה, כלומר כאלו שמכילות פרוגסטרון בלבד, עלולות לגרום בקרב חלק מהאמהות הפחתה בכמות החלב. זה לא קורה לכולן, אבל בהחלט משהו שכדאי להיות מודעת אליו.
- תרופות מסויימות יכולות להפחית את אספקת החלב שלך. למשל תרופות לייבוש נזלת או כאלו שנועדו להפחתת גודש בסינוסים.
ואם אחרי כל אלו עדיין יש תחושה של מיעוט חלב?
החדשות הטובות: ברוב המקרים ניתן להעלות את כמויות החלב, אבל כדי לעשות זאת נכון – חשוב לזהות קודם כל מה הגורם לירידה באספקה או מיעוט חלב אם, או מדוע ייצור החלב לא התבסס מלכתחילה.
הבסיס להבנת התהליך הוא: חלב אם מיוצר לפי עקרון של "ביקוש והיצע" כלומר – ככל שהשדיים מתרוקנים לעיתים קרובות יותר (באמצעות הנקה יעילה או שאיבה), כך הגוף מקבל את המסר להגביר את הייצור.
אז איך אפשר לעזור לגוף לייצר יותר? דרכים להגברת חלב אם - וכולן טבעיות
1. הגברת חלב אם בשאיבה - שימוש במשאבות חלב
משאבת חלב יכולה להפוך לכלי משמעותי בהגברת הייצור, חשוב להשתמש במשאבה מותאמת לצרכים שלך. גם לקוטר משפך החצוצרה של המשאבה יש השפעה עצומה על כמות החלב שתשתחרר במהלך השאיבה - התאמה נכונה תעשה פלאים. אפשר לשלב שאיבות עם הנקות ולפעמים לתת קדימות לשאיבות למספר ימים עד שכמות החלב עולה.
2. שילוב עיסוי וסחיטה ידנית
נסי לשלב במהלך השאיבה, עיסוי עדין של השד וסחיטה ידנית. העיסוי עוזר לריקון יעיל יותר של החלב, מה שמאותת לגוף "ייצר עוד חלב!"
בתום השאיבה, הוסיפי כמה דקות של סחיטה ידנית לכל שד – את עשויה להיות מופתעת שיוצא חלב נוסף.
3. סביבה תומכת
כן, רגשות משפיעים.
כשאת במתח, כאובה, עסוקה בלרצות אחרים או מרגישה שמבקרים אותך – הגוף עלול להגיב בירידה בהפרשת ההורמונים שמעודדים שחרור חלב.
נסי להקיף את עצמך בתמיכה. בקשי עזרה, דאגי לעצמך רגשית ופיזית כדי שתוכלי להתמקד כרגע בהנקה ובכל מה שנדרש כדי להגביר את ייצור החלב.
4 . תוספי תזונה – בזהירות ובהתאמה
ישנן פורמולות טבעיות וגם מזונות מסוימים הנחשבים כמגבירי חלב. חלק מהאמהות מדווחות על שיפור בעקבותיהם.
עם זאת, לפני שאת ממהרת ליטול תוסף – חשוב לבדוק אם יש לו ביסוס מחקרי ואם הוא מתאים לגוף שלך. לפעמים תוספים עלולים להזיק במקום להועיל.
5. טיפולים נוספים – חשיבה רחבה יותר
יש אמהות שמדווחות על שיפור בהגברת חלב האם לאחר טיפולים משלימים כמו דיקור סיני, עיסוי לימפטי, או ליווי רגשי-גופני. אם זה מדבר אלייך – פני לאנשי מקצוע שמתמחים בתחום ובעלי ניסיון ותמיכה באמהות מניקות.
ומה אם ניסית הכל וזה עדיין לא מספיק?
לפעמים, גם אחרי כל המאמצים, ישנם מצבים שבהם ייצור החלב נשאר נמוך, מסיבות רפואיות כמו חוסר איזון הורמונלי, מצבים מולדים של מבנה השד, או מצבים אוטואימוניים.
אחרי כל זה..
הנקה היא לא"הכל או כלום".
גם אם את מצליחה לייצר מעט חלב, גם אם את שואבת כמויות קטנות או מניקה חלקית – כל טיפה היא בעלת ערך עצום. כל הנקה שאת מעניקה לבייבי שלך היא רגע של קרבה, חיבור ואהבה.
זכרי, את עושה את הכי טוב שאת יכולה!
ענת יערי
יועצת הנקה מוסמכת Ibclc ויועצת שינה הוליסטית
מחברת הספר הנקה יצירתית