כאבי לידה וצירים - כל הפתרונות הטבעיים - טנס ללידה ועוד
"כמה כואב לך מ-1 עד 10?"
אם את לקראת לידה ראשונה כדאי לך להכיר את השאלה הזאת שהיא חלק מ"סולם הכאב" בו כל דרגת כאב מסומנת בסמיילי בשלבים שונים של חיוך או בכי: כאשר ב- 1 הוא מחייך וב- 10 הוא כבר מזמן הפסיק.
איך מדרגים כאב לידה
ובכלל, איך אפשר שיהיה סולם אחד לאנשים שונים? ואיך כשנדמה לנו שהכי כואב לנו אנחנו מצליחות לדרג את הכאב כ-6 למשל?
כאב מוגדר כתחושת סבל ואי-נוחות, המחווה על פגיעה ברקמות הגוף וממוקמת באזור מסוים בו. לפי האגודה הבינלאומית למחקר כאב, כאב מוגדר כ"תחושה וחוויה נפשית לא נעימה הקשורה בנזק ממשי או אפשרי לרקמה, או המתוארת במונחים של נזק מסוג זה".
כלומר כאב הוא שילוב של תחושה גופנית וחוויה רגשית. ככל שרמת הכאב עולה כך יכולים להתגבר רמת החרדה והרצון להפסיק את הכאב.
איך יתכן שיש מי שחווה כאב ומצליחה להתמודד איתו מתוך שליטה פנימית ויש מי שהכאב מערער את כל הוויתה?
נתחיל בהגדרת הכאב. כאב לידה שונה מאד מכאב של פגיעה גופנית. הוא דומה יותר לאתגר, יש בו הפסקות והדרגה ובעיקר אנחנו יודעות שבסוף התהליך "יש למה לצפות" לכאורה מחכה לנו פרס בסוף הדרך.
האם זה עוזר להתמודדות עם הכאב?
לחלק מהנשים כן ולחלקן עד שלב מסוים בלידה.
כאב הוא תחושה סובייקטיבית, כל אחת חווה את הכאב בצורה שונה שהיא נגזרת של אישיותה, מערך האמונות שלה, ההכנה, האמצעים העומדים לרשותה להקלה על כאב ועוד.
כאב בעיקר מפחיד אותנו. עוד לפני שהוא מגיע אנחנו כבר מוכנות. אחת מהשאלות הראשונות שנשים בהריון עוסקות בה היא "אפידורל כן או לא?"
חלק מהמשפטים בהקשר של כאב נראים כך:
- מי צריך את הכאב הזה? בשביל מה זה טוב?
- אני לא רואה שום סיבה שיכאב לי
- אני חושבת שכאב הוא חלק בלתי נפרד מהתהליך ולבן אני רוצה לעשות לו מקום ולאפשר
לו להיות - אני מוכנה לנסות עד שארגיש שאני לא יכולה יותר
מה מפחיד אותנו בכאב, למה אנחנו עסוקות בו כל כך?
הרבה לפני שהכאב מגיע אנחנו כבר עסוקות בו. על אף שאין לנו מושג איך נרגיש אנחנו כבר יודעות מראש מה נעשה. אם תכננת אפידורל בלידה, ולא קיבלת, החוויה עלולה להיות מתורגמת מיד לאכזבה.
אנחנו חוששות מהתגובה שלנו לכאב, איך נתנהג, איך נראה, אנחנו רגילות להיות בשליטה והכאב גורם לנו להראות קצת אחרת. הקולות שיוצאים מאיתנו שונים ומפתיעים - ואם אצעק? מה זה אומר עלי?
חלק חוששות מזה שלא יעמדו בכאב – מה יקרה אם לא תעמדי בכאב מה את מדמיינת? שתתעלפי, שתתנהגי בחוסר שליטה?
הרבה מהחשש נובע מכך שאנחנו מדמיינות כאב של לידה כמו כאב של מחלה, פגיעה ברקמות, אנחנו לא מודעות לכח ולעוצמות שתהליך הלידה מביא איתו.
מי צריך את זה בכלל?
כאב פיזי הנובע מפגיעה באיברים נועד להזהיר אותנו, להפנות את תשומת לבנו לפגיעה, לגרום לגוף להפריש חומרים חיוניים לטיפול בפגיעה. הכאב הוא גם כלי המסייע למטפלים - ללא תחושת כאב האדם הפצוע עלול לקבל טיפול לא נכון. כאב ממקד אותנו בפעולה.
כאב נועד לכוון אותנו לפעולה מסוימת, בין אם הכאב הוא גופני או נפשי. אם לא נתייחס לכאב הגוף ימשיך לאותת לנו בדרכו. כל גוף והשפה המיוחדת לו.
בלידה מתקיימת מערכת יחסים מיוחדת בין שני גופים – גוף האם היולדת וגוף העובר.
כאבי הצירים מלמדים אותנו על האופן בו ממוקם העובר ברחם, על התקדמות הלידה, על הרגשתה של היולדת, על מצבה הנפשי ועל מצבים פיזיולוגיים מורכבים.
לכאבי צירים יש תפקיד. כדאי להקשיב להם
יש רגעים בלידה שהמחשבה "זה לא באמת קורה לי בגוף" חוזרת על עצמה, כי איך יכול להיות שזה כל כך כואב ואני עדיין כאן?
איך ייתכן שכואב ואני מדברת, יודעת מה אני רוצה, מחליטה?
כי כאב הלידה הוא אחר:
בתהליך הלידה מופרשים משככי כאבים טבעיים בגוף והם יוצרים מיסוך, ערפול, ריחוף.
רגע אחד את בשיא הכאב וברגע שאחריו את שוקעת בשינה והתנתקות.
ישנם כל כך הרבה רגעים שבהם נדמה שאי אפשר יותר להמשיך ואז דילוג מעל משוכה והתקדמות. החומרים המופרשים לזרם הדם אינם מעלימים את הכאב הם מעניקים לך אפשרות להתמודד איתו.
כל אשה בוחרת להתמודד עם כאב הלידה בצורה שונה. יש מי שתרצה להרגיש כאב וללדת ללא משככי כאבים ויש מי שתבחר בשימוש במשככי כאבים.
כל בחירה שנעשית חייבת להיעשות מתוך הקשבה לגוף ולמצב, מתוך שלמות פנימית ומתוך התאמה למבנה האישיות שלך. זכרי שהרצון שלך עשוי להשתנות תוך כדי התהליך, גם זה בסדר.
את גיבורה בכל מצב – איך מתמודדים עם כאבי לידה?
כמעט בלתי אפשרי להתווכח עם הפחד מהכאב. להעלים את הכאב אפשר, אבל זה לא מעלים את הפחד ברוב המקרים. אז מה כן ניתן לעשות?
- הכנה - אם תכירי את דרך הכאב בלידה, הוא יפתיע אותך פחות, הוא יהיה מוכר יותר ופחות מאיים. מצאי את הדרך המתאימה לך להתכונן ללידה.
- כאן ועכשיו – להיות ברגע הזה עם כל הקצוות שהוא מביא איתו, לא בציר הבא וגם לא בבאים אחריו. הרשי לעצמך להיות קצת פרועה, משוחררת, אולי לא מנומסת, תסכימי להוריד את המסכים. התכנסי בעצמך, מצאי את נקודת השקט שלך. אל תחשבי על הכאב הבא, על כמה זה עוד יכאב. יש לך כוח. אל תאבקי בו. תתיידדי איתו, הוא המצפן שלך. הגוף גם הוא מתגייס לעזור, נדמה לך שאת לא יכולה אבל אחרי השיא יש הפסקה.
- הסכמה – הסכימי לדרך, לתהליך, לעליות ולירידות, להפתעות, לאיבוד השליטה, לחיבור לגוף, לאינסטינקטים הראשונים שלך שמתעוררים ומגיבים.
- תודה – תזכרי להודות על הדברים הקטנים והגדולים בתוך התהליך, את לא מוצאת על מה? חפשי ותגלי שהודיה משנה את נקודת המבט שלך על הדברים ומשפיעה באופן ניכר על היכולת להתמודד עם הכאב.
אמצעים טבעיים לשיכוך כאבי לידה וצירים
- תנועה – מסייעת בהפחתת הכאב ועוזרת לעובר להתברג בצורה מיטבית באגן. גם אם את לא רגילה להיות בתנועה הקשבה לצורך העולה מהגוף תנחה אותך לזוז. העיקרון החשוב הוא שמירה על א – סימטריה כדי להרחיב את קוטר האגן (מבפנים).
- נשימה – היא הבסיס לחיים. החמצן הנכנס מהריאות ועובר למחזור הדם עוזר לעובר לשמור על דופק תקין וחיוניות כמו גם על חידוש משאבים. הנשימה המודעת תמקד ותכוון ותגרום להרפיה של הגוף.
- מים – רב הנשים יחושו הקלה גדולה בכאב במים אפילו בשימוש במקלחת. המים מרפים את הגוף והפנייה שלהם למוקדי הכאב (בטן וגב תחתונים) גורמת ל"עיסוי" מקומי. שהיה בתוך אמבטיה / בריכת לידה מקלה משמעותית על הכאב. הציפה מקלה על החיכוך ומאפשרת תנועה ללא מאמץ
שימוש בקול – שימוש בקולות נמוכים מסייעת בחיבור לאזורי הכאב ויצירת הרפיה. שילוב של נשימה מודעת והוצאת קול מאפשרת מיקוד ושחרור של תחושת הכאב. - עיסוי – בחלקים הכואבים, גב תחתון, אגן, רגליים יגרום להרפיה ויתמוך באזור הכואב. העיסוי בדרך כלל צריך להיות מורגש וחזר יותר מהרגיל כמובן שבהתאמה לרצון ותחושת היולדת. נסו את שמן העיסוי שלנו Labor of Love המכיל תמציות שמנים אתריים להקלה על כאבי צירים ולידה.
- טנס - מכשיר קטן אותו את תולה על הצוואר בזמן הצירים, הוא מתחבר לגב באמצעות ארבע אלקטרודות ומדבקות אותן ממקמים בגב התחתון. הטנס שולח פולסים חשמליים זעירים שתפקידם לשבש את מסר הכאב למוח ולהגביר את הפרשת האנדורפינים (משככי הכאב הטבעיים של הגוף) וע"י כך להפחית משמעותית את כאב הצירים! בנוסף, הטנס מקנה תחושה של שליטה מרגיעה, מהצירים הראשונים בבית ועד סוף הלידה. בזכות התהליכים הפיזיולוגיים הללו, כאבי צירים פוחתים באופן משמעותי - וכפועל יוצא את יכולה להיות יותר נינוחה ופחות כאובה!
מתי להתחיל להשתמש במכשיר טנס ללידה?
אפשר להשתמש במכשיר הטנס כבר מהצירים הראשונים בבית, במהלך השהות בבית, בדרך לבית החולים, במיון יולדות, בחדר לידה – ועד קבלת האפידורל או עד לסוף הלידה למי שבוחרת לא לקחת או לא יכולה לקבל אפידורל.
אפידורל מקבלים רק בפתיחה 3 בחדר הלידה (ברוב המקרים). עד לשלב זה יכול להיות שלב לטנטי ארוך של צירים כואבים, בהם הטנס יכול מאוד לסייע. לכן, לא משנה אם היולדת מקבלת אפידורל או לא, כל עוד היא תחווה צירים (ואינה מיועדת לקיסרי אלקטיבי) – הטנס יהיה רלוונטי.
מה מייחד את מכשיר הטנס ללידה ?
- הוא פותח והותאם במיוחד ליולדות.
- הוא בעל מנעד הפולסים הגבוה ביותר הניתן לוויסות ולכן מאפשר הקלה אפקטיבית בכל שלבי הצירים.
- "כפתור הצירים" מכפיל את עוצמת הפולסים עם תחילת הציר ומספק הקלה מיידית לכאב.
- יש לו מערכת אוטומטית לתזמון צירים.
- הוכח כמפחית את כאבי הצירים ב93% מהמקרים.
- מאושר לשימוש על ידי משרד הבריאות
- פשוט וקל לתפעול.
משככי כאבים הניתנים בחדר לידה
אפידורל – מאלחש הניתן ע"י רופא.ה מרדים.ה בדרך כלל בשלב הפעיל של הלידה.
החומר המאלחש מוזרם במשך כל זמן הלידה ע"י משאבה ממוחשבת. זמן ההשפעה שלו עד 4 שעות מסיום הלידה.
עם מתן האפידורל לא ניתן לרדת מהמיטה. נדרשת חתימה על טופס הסכמה.
טשטוש – פטידין. ניתן לנשים שאינן יכולות לקבל אפידורל או בשלבים המוקדמים של הלידה לפני הגעה לשלב הלידה הפעילה. כשמו כן הוא , הכאב מורגש אך המח מטושטש דבר המשפיע על תחושת הכאב.
לסיכום
משככי הכאבים לשירותך בכל רגע נתון, אל תדאגי שלא יהיה לך, אם את בוחרת להשתמש בהם השתמשי בהם ברגע הנכון. אל תקדימי את המאוחר.
הכאב בא לשרת אותך ולא על מנת לגרום לך לסבל.
אם תתייחסי אליו כאל אמצעי שנועד להראות לך את הדרך, לכוון, להקל עליך – יהיה לך קל יותר.
לקבל אותו בכל צורת הופעה שלו, מבלי להיבהל. כשלא כואב - אל תחפשי אותו.
יש לנו נטייה טבעית לחפש כאב כדי לדעת שדברים אכן קורים.
מותר לנו לחוות את המציאות באופן בו כאב הוא לא הכרח, נשים רבות שמזהות במהלך הצירים רמות כאב נמוכות לא מאמינות שהן בלידה פעילה או עומדות ללדת, כי אנחנו משתמשים בכאב כהוכחה לקיומו של דבר. מותר שלא יכאב או לפחות שלא יכאב מאוד.
**המידע אינו מידע רפואי ויש להתייעץ עם רופא במידת הצורך**