משלוחים בחינם עד הבית או בית החולים, ברכישה מעל 190 ₪  (לאחר מימוש הנחות ושוברים)

ארומה – ניחוח
תרפיה – ריפוי

ארומתרפיה היא ענף ברפואה ההוליסטית (הטבעית), בתורת צמחי המרפא, בו נעשה שימוש בתמציות אתריות של צמחי מרפא המדיפים ריח למטרות של טיפול בגוף ובנפש.
השמנים המופקים מבלוטות ריח הנמצאות בחלקי צמח שונים: פרחים, שורשים, פירות, עלים, קליפות, זרעים.
התמציות האתריות משמשות את הצמח לטיפול במחלות, הרחקת חרקים, משיכת חרקים להאבקה ועוד.

ארומתרפיה בתרבויות העתיקות

ישנן עדויות על שימוש בתמציות אתריות בתרבויות עתיקות, על פני מאות דורות של מטופלים ומעריכים שהתחום התחיל התפתחותו לפני כ-6000 שנה. עשו שימוש במוצרים ארומטיים: מלכים, נביאים, בעלי ממון וכוח, ביניהם: משה רבינו,קליאופטרה מלכת מצרים ונפוליאון. המצרים נהגו לטפל ולטפח את הגוף עם צמחים ושמנים. הם היו מומחים בייצור בשמים וקוסמטיקה וכן תרופות. שמני גוף שימשו להגביר את כוח המשיכה והביטחון שלהם. שמנים כמו ציפורן, קינמון, אגוז ומור שימשו את המצרים בתהליך חניטת המתים.
הסינים היו אחת מהתרבויות הראשונות שהשתמשו בצמחים ארומטיים למטרות בריאות. הם שילבו שריפה של תמציות כדי לעזור ביצירת הרמוניה ואיזון.
היום נעשה שימוש נרחב בארומתרפיה לריפוי, קוסמטיקה, ושימושים ארומתים שונים.
בארומתרפיה קיימים כ-2500 סוגים שמנים אתריים. בשימוש השוטף בערך 700 שמנים וניתן להשיג בקלות כ-100 שונים, לעיסוי וטיפול.

כיצד מפיקים את תמציות השמנים מהצמח?

מבודדים את החומרים הארומטיים ומזקקים תמצית טהורה..
תמצית אתרית היא כוח החיות והניחוח האופייני לצמח. בשל תכונת הנדיפות של החומרים האתריים, ניתן לבודדם ולזקק מהם תמצית טהורה.
בתהליך הזיקוק מופרדות מולקולות הריח והחומרים הנדיפים שבצמח מהצמח עצמו.
השיטה הנפוצה ביותר להפקת שמן אתרי הינה בזיקוק באדים. בתהליך מחממים מים לטמפרטורה גבוהה כך שיווצרו אדים שיעברו דרך הצמח ויוציאו ממנו את החומרים הכימיים.
תהליך נוסף הוא כבישה (אשכולית, לימון) בתהליך זה נסחט הפרי כולל הקליפה.
שמנים יקרים ונדירים דוגמת יסמין, רוז ונרולי מופקים ע"י ממסים אורגניים ולא ע"י זיקוק כדי להפיק את את המקסימום מחומר הגלם היקר.
בשל שיטת ההפקה לשמנים המתקבלים משקל מולקולרי נמוך מאוד ומסיבה זו הם נדיפים. מולקולות הריח חודרות למחזור הדם ומשם לאברי הגוף.

כיצד השמנים משפיעים?

השמן האתרי מכיל חומרים פעילים. לדוגמא, בצמח הלבנדר נמצא חומר פעיל הנקרא לינלול. חומר זה גורם להפרשת הורמוני הרגעה.
חוש הריח הינו אחד החושים החשובים ביותר בתפקוד היומיומי. אדם ממוצע יכול להבדיל בין כ-10000 ריחות שונים.
מולקולות הריח של השמן האתרי נשאפות, עוברות דרך מערות האף ומגיעות לבלוטת הריח, מולקלות הריח מאותרות מגיעות לקורטקס לצורך זיהוי הריח, שם ממוינות ומשם מגיעות למערכת הלימבית האחראית לקישור בין הריח להתנהגות ולרגש.
הריח, שהינו אחד החושים הראשונים והחזקים בגוף האדם, מעורר זכרונות ורגשות ומשפיע על התפתחותם והאצתם של תהליכים אמוציונליים. בנוסף מולקולות הריח נכנסות למחזור הדם וגורמות להשפעה פיזית.
עם אוויר הנשימה, הארומה ממשיכה לריאות וחודרת דרכן לזרם הדם המסיע את החומרים הארומטיים לכל רקמות ואברי הגוף. התמציות נספגות בקלות דרך שכבות העור עד לזרם הדם ולכן השימוש הנפוץ בהן הוא בעיסוי ומריחה.
שמנים אתרים יכולים להישאר בגוף זמן קצר אולם לא נצברים בגוף. תגובה לריח היא מנגנון הישרדותי מולד האחראי לשרשרת תגובות מגוונות ביניהן גם להנאה וגם לפחד וכעס
שמנים אתרים חודרים בהרחה, דרך האף ישירות למרכז הרגש שבמוח ומשפיעים
על מצב רוחנו. על יכולתנו להירגע ומרוממים אותנו.

גורמים המשפיעים על איכות השמן:

  • תנאי גידול – חשוב שהצמח ממנו מפיקים את השמן יגדל בסביבה טבעית ונקיה
  • אקלים - מתאים אשר ייטיב עם כוח החיות של הצמח.
  • קרקע - איכות הקרקע צריכה להיות טובה ומתאימה לגידול הצמח המיועד להפקת השמן.
  • שיטות הפקה – חשוב שיהיו בדרך שאינה מוסיפה להרכב השמן או משנה את הרכבו, דרך האיסוף וההפקה משמעותיות לאיכות השמן, זמן הקציר משפיע על תכונות הצמח, ומקום הזיקוק לשמירת הטריות
  • תנאי אחסון – מומלץ לשמור את השמנים בבקבוק כהה מזכוכית, לא בחום ולא בשמש

בקניית שמנים לטיפול בארומתרפיה חשוב לשים לב לנקודות הבאות:

  • טריות – בדקו האם יש תחלופה גבוהה של שמנים בחנות ממנה אתם קונים, האם הבקבוקים מאובקים, נראים ישנים? שמנים ישנים עלולים לאבד את התכונות הטיפוליות שלהם ולהתחמצן. אחת האידיקציות הטובות ביותר לבדיקת טריותו של שמן היא ע"י הרחתו. אם הריח אינו טוב ואינו דומה לריח המקורי, בדר"כ זהו סימן שהשמן מקולקל.
  • מקום הקניה - מומלץ מחנות מתמחה, עם דגש לנושא הריון ולידה. שהתחלופה של המוצרים בה גבוהה ויש לך אמון במוכר וידיעה שמבינים בשמנים.
  • שמירת שמנים ואפסונם – חשוב שהשמנים ישמרו כראוי. אופן השמירה המומלץ הינו:
  • בקבוק כהה עם טפי פנימי- המנעו מרכישת שמנים הנשמרים בבקבוקים שקופים או בקבוקי פלסטיק. השמן אינו נשמר היטב בבקבוקים שקופים וחשוף לפגעי אור ושמש, ואינו מתאים לשמירה בבקבוקי פלסטיק.
  • אפסון במקום שאינו חשוף לשמש ולאור חזק ומחמם. בבית כדאי לאפסן במקום קריר וחשוך.

קריאת התוויות – למה לשים לב:

פרטים – כמה שיותר אינפורמציה על השמן. שם בוטני של הצמח ממנו מופק השמן, שם באנגלית, מאיזה חלק של הצמח הופק השמן, ארץ המקור של שמן, דרך ההפקה, הוראות שימוש, הנחיות אזהרה, מספר אצוה.
לא כל שמן שרשום על תויתו טהור או pure, הוא אכן שמן אתרי טהור. חפשו סימנים נוספים.
קראו גם את האותיות הקטנות, שימו לב שאין שימוש במונח חומרי ריח, או תמציות ריח, או מבשמים, שימו לב שאין שימוש בהגדרה:"על בסיס", או בתוספת, אם מחפשים שמן שהוא טהור 100% חשוב לבדוק שאכן כל המרכיבים טהורים, ולא רק חלקם.
יש לבדוק במקרים בהם יש יותר ממדבקה אחת, שהכתוב בכל המדבקות זהה, רשימת המרכיבים מכילה את השמן שמצוין בתווית הראשית.
מחיר – שמנים במחיר נמוך משמעותית מהמחיר המקובל בשוק צריך להדליק נורה אדומה. זה אינו הקריטריון היחיד אבל חשוב להתייחס אליו. מחיר זהה לכל תמציות השמנים של אותה חברה גם הוא מעורר חשד שלא מדובר בשמנים טהורים.

ממה להיזהר: אם המטרה להשיג אפקט טוב בטיפול בארומתרפיה , יש להימנע מקניית שמנים מאיכות ירודה, שלא נשמרו בתנאים הולמים, שמנים מהולים – יכולים לגרום לתופעות לוואי ולא יתנו את התוצאות הרצויות בטיפול.
נסו לבדוק את החברה ממנה אתם קונים תחילה במבחר מצומצם של שמנים ואם התרשמתם לטובה מהאיכות, בצעו רכישה נוספת.

 

**המידע אינו מידע רפואי ויש להתייעץ עם רופא במידת הצורך**